20:54:36
Semlebullar (bara bullarna)
50 g jäst
2,5 dl mjölk
1,75 dl kesella
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk malen eller stött kardemumma
7-10 dl vetemjöl eller vetemjöl special
1 msk rumsvarmt smör
Ägg till pensling
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smula ner jästen i en degbunke, ljumma upp mjölken och slå den över jästen. Tillsätt även kesellan.
Blanda socker, salt, kardemumma och mjöl och rör ner i degvätskan tillsammans med smöret.
Knåda ihop till en deg och arbeta degen ordentligt, antingen ca 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg bullarna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i ca 30 minuter.
Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.